Summa sidvisningar

onsdag 4 januari 2012

Socialdemokraterna JO-anmäler biblioteksprivatiseringen i Nacka kommun

”Den politiska hanteringen av biblioteksprivatiseringen måste granskas”, säger Mattias Qvarsell, Socialdemokraternas ledare i kulturnämnden i Nacka, med anledning av att han idag anmäler Nacka kommun till Justitieombudsmannen.

Oppositionen ställer sig frågande till om allt har gått rätt till. De saknar information och får inga svar på sina frågor. I vissa fall anser man sig till och med vilseletts av svar som ”jag är av sekretessen förhindrad att svara på denna fråga”, även om frågor som inte omfattas av sekretessen.

”Jag känner mig förd bakom ljuset” säger Mattias med anledning av hur oppositionen behandlats i biblioteksprivatiseringsfrågan. Några av de frågor som inte ”fick” besvaras när nämnden skulle få information om biblioteksupphandlingen
- Hur garanteras bibliotekens oberoende från kommersiella inslag?
- Hur garanteras att biblioteken aldrig någonsin blir ett verktyg för ideologiska/religiösa motiv hos ägaren?

”Vi har inte fått rimliga förutsättningar att följa, bevaka och ta ansvar för biblioteksprivatiseringen, och när vi ställer frågor så får vi inga svar”, avslutar Mattias Qvarsell, Socialdemokraternas ledare i kulturnämnden i Nacka,

Biblioteksupphandlingen anmäls till förvaltningsrätten

Företaget Svenska boklån har den 22 december 2011 anmält Nacka kommuns biblioteksupphandling till förvaltningsrätten. Politiken har som vanligt hållits oinformerad.

Mattias Qvarsell, S, som var andre vice ordförande i kulturnämnden när upphandlingen påbörjades, kommenterar anmälan såhär:
- Jag ställer mig frågande till om privatiseringen av biblioteken och upphandlingen av driften går rätt till och det gör även företaget.

Detta är en kontroversiell fråga, ett politiskt ärende med sprängstoff. Vi beslutsfattare borde ha meddelats  i samma sekund som anmälan inkom till kommunen. Återigen brister kommunen i sin kommunikation med oss ansvariga politiker.Varken jag eller min efterträdare har sett röken av någon information om överprövningen.

Vad gäller överprövningens innehåll så hoppas jag att länsrätten klargör hur man får bete sig som kommun, även om man har styrt den i 30 år. Man kan inte hemlighålla viktig information från beslutsfattare. Man måste vara lite generös så att vi har någon som helst chans att ta ansvar för den verksamhet vi är satta att besluta om.

Detta är formfrågor som kommunen drabbas av i upphandlingen, men i sak tycker jag inte att
vår tillgång till böcker ska inte styras av ekonomiska, religiösa eller politiska intressen, avslutar Mattias Qvarsell från Socialdemokraterna.