Summa sidvisningar

tisdag 22 februari 2011

Nacka - ett vilda västern?

Förr i tiden var böcker bara till för de rika. Och så hade det nog förblivit om inte arbetarna skapat sina egna vandringsbibliotek. Cyklar och vagnar med femtio böcker som åkte från by till by. De blev början till våra folkbibliotek: bibliotek som är gratis och öppna för alla. En grundsten i demokratin enligt UNESCO.

Snart kan detta stolta arv ligga i händerna på ett riskkapitalbolag. Eller en mediekoncern. Eller Scientologerna. Eller vem som helst som vill prova att driva ett bibliotek. Nacka kommun har bestämt att lägga ut sina sex bibliotek på entreprenad. Det är bara att lägga ett anbud, så kanske du blir chef för ett! Och sätta upp en liten affär mitt i biblan att tjäna extrapengar på, varsågod!

Är det någon som ärligt tror att biblioteken blir bättre av detta?
Är det någon medborgare som har bett om det?
Har det stått arga Nackabor utanför kommunhuset och sagt: Vi kräver att biblioteken privatiseras?

Knappast. Nackaborna har över huvud taget inte fått veta något. Beslutet hafsades igenom på några dagar. Ingen förklarar ens varför det ska ske, bara att ”naturligtvis” ska biblioteken också drivas privat, precis som allt annat i Nacka.

Moderaterna vill nämligen göra Nacka till en experimentkommun. Allt ska säljas ut. Alla måste bli kunder, allt ska bli en vara.

Kommunen har redan börjat hetsa biblioteken till att tävla med varann. Det bibliotek som lånar ut mest och har flest besökare ska få mest pengar.
Bara det är idiotiskt – vad är det egentligen man tror sig mäta? Att mäta kunskap genom utlån är som att försöka mäta kärlek genom antalet kyssar.
Men ok, det kan väl vara en metod bland andra.

Det hela slutade dock i fiasko. Det visade sig nämligen att det bibliotek som lånade ut mest och hade flest besökare var kommunalt, och inte det privata Dieselverkstan, som politikerna hade hoppats. Nu är det så att Nackas politiker gör allt för att Dieselverkstan ska framstå som en lysande stjärna och ger dem en mängd ekonomiska fördelar. Ändå har de inte flest besökare. Då har politikerna ändrat i poängsystemet så att det bibliotek som lånar ut mest, Nacka Forum, nu går med miljonförlust. Bibliotekschefen tröttnade nyligen och avgick. Ny chef blev istället  - en moderat fritidspolitiker! Som genast visat intresse för ombildning.

Resultaten av denna cirkus är sorgliga. Medan lånen ökar i hela Sverige, sjunker de drastiskt i Nacka. Lånen har rasat med en femtedel och Nackaborna lånar nu betydligt färre böcker än stockholmarna.

Jag vet inte vem som är förebilden för Nackas politiker. Men som det är nu liknar det mest ett vilda västern.

Av Kajsa Ekis Ekman, City 18/2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar